Primăvara – 10 motive să o iubim

Iubesc anotimpul primăvara fiindcă totul prinde viață, apar culori, revin păsările migratoare, înfloresc copacii și florile, petrecem mai mult timp în natură, starea de spirit se schimbă, avem mai multă energie, facem mai mult sport și să nu uităm și de Sărbători și tradiții. Iată zece motive pentru care eu o iubesc:

1. MĂRȚIȘORUL

Primăvara debutează, pe data de 1 martie, cu cel mai frumos și gingaș cadou, mărțișorul. Este considerat un simbol al renașterii naturii odată cu venirea primăverii. Acesta este alcătuit dintr-un șnur alb-roșu împletit, la care se adaugă un talisman norocos, precum un coșar, un trifoi cu patru foi, o monedă, o potcoavă. Talismanul poate fi reprezentat și de vestitori ai primăverii: ghiocelul, buburuza, fluturele etc. Semnificația culorii roșu din șnur semnifică faptul că ea te protejează de rele, iar albul simbolizeză puritate și energie.

Oferim tuturor celor dragi un mărțișor. În unele părți ale țării părinții oferă mărțișoare copiilor. Le pun în piept sau la mână din seara de 28 sau 29 februarie. În Moldova se obișnuiește ca fetele să ofere mărțișor băieților. Dar, în cea mai mare parte a țării, băieții le pun în piept fetelor acest simbol al primăverii.

2. 8 MARTIE

Pe această dată se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii. Înainte de Revoluția din 1989, în România, pe această dată se sărbătorea doar ziua mamei. Se organizau serbări la școli și grădinițe și această zi le era dedicată doar lor. După Revoluție noțiunea de ziua mamei a fost înlocuită cu ziua femeii, iar ziua mamei a fost mutată în prima duminică a lunii mai. Orice femeie așteaptă cu nerăbdare ziua de 8 martie, zi în care își dorește să fie răsfățată atât de iubit, soț, cât și de copii, rude și chiar colegi. Se organizează petreceri, se oferă flori și cadouri.

3. SĂPTĂMÂNA BABELOR

Tot în primele zile ale lunii martie ne alegem Baba. Ea se alege în funcție de data la care ne-am născut și se spune că așa cum e vremea în aceea zi, așa îți va merge și ție tot anul. De Baba mea, anul acesta, a plouat toată ziulica!!! Și-mi puneam mari speranțe că va fi vremea bună!

4. Primăvara vine cu schimbatul garderobei

Chiar dacă iernile nu mai sunt atât de geroase ca în trecut, bucuria de a scăpa de hainele groase, de paltoane, de bocanci, de fulare, mănuși și căciuli e la fel de mare. Începem să purtăm culori mai vesele, preferăm rochițele colorate în locul pantalonilor, balerinii și pantofii sport în locul cizmelor și ghetelor.

5. SIMFONIA DE CULORI ȘI MIROSURI

Primăvara e anunțată de apariția ghioceilor, apoi a viorelelor, brândușelor, a narciseler, lalelelor, lăcrămioarelor și a liliacului. Doamne, e o adevărată terapie prin miros și culoare! Copacii înfloriți te îmbie să te tot plimbi și să le admiri frumusețea.

6. CÂNTECUL PĂSĂRILOR

Iubesc primăvara să mă trezesc dis de dimineață și să ies în parc cu Rexy, cățelușul nostru, pentru plimbarea de dimineață. Nu știu dacă ați remarcat, dar la aceea oră matinală păsărelele dau un adevărat concert. Se întrec în triluri, care mai de care.

7. ZILE MAI LUNGI

Odată cu schimbarea orei, în ultima săptămână a lunii martie, ziua devine mai lungă, iar noi ne simțim parcă mai plini de energie și mai pozitivi. Eu una sunt mult mai activă și mai productivă atunci când mă încarc cu lumină naturală.

8. SĂRBĂTORIM PAȘTELE

Primăvara vine și cu Sărbătoarea Paștelui. Dacă ne hotărâm să ținem postul religios de șapte săptămâni, cu atât mai bine, ne facem și o detoxifiere corporală, dar și o încărcătură spirituală. Totodată, de Paște se obișnuiește să se reunească toată familia, să ia masa împreună, să ciocnească ouă și să se bucure unii de alții. Pregătirile legate de această sărbătoare, precum încondeiatul sau înroșirea ouălelor, coacerea cozonacilor, pregătirea bucatelor tradiționale, precum drobul de miel, pasca, sărmăluțele și friptura de miel sunt absolut minunate.

9. FRUCTE ȘI LEGUME PROASPETE

Nimic nu se compară cu o salată făcută din legume proaspete, crude. Așa ne pregătea mereu tata în dimineața de Paște, pe care o savuram cu ouă roșii după ce le ciocneam. Parcă și acum simt gustul acela proaspăt de ridichi și ceapă verde. Primăvara, dar nu numai, merg des la piață, iubesc să mănânc tot ce e verde, tot ce e crud și savurez fructele de sezon.

10. IEȘIRI ÎN AER LIBER

Ne place să ieșim cu biciclete, cu role, trotinete, cu mingi, palete de tenis, badminton, tenis de masă. Ieșim la picnic, la grătar, la terase. Facem mulți kilometrii pe jos și mergem pe trasee. Primăvara mă umple de bucurie când văd parcurile pline de oameni plimbându-se, făcând mișcare, copii alergând și jucându-se, e forfotă, e agitație, e plăcut.

Primăvara e un tabou minunat. Culoare, miros, căldură, energie, viață, zâmbete, agitație, verde, roz, toate fac parte din acest tablou. Din păcate, la unii, printre care și eu, tabloul este întregit și de antihistaminice, deoarece primăvara vine și cu alergii, Dar, asta e! Nimic nu poate lua din frumusețea ei. Voi cum vă simțiți primăvara?