Stilul vestimentar personal

Stilul vestimentar personal e ceva ce ne definește. Căutăm mereu să aflăm ce ne place, ce ne reprezintă. Uneori ne lăsăm influențați de tendințe, iar alteori pur și simplu ne plictisim de același stil. E greu să rămânem stabili și să mergem mereu pe aceeași linie. Există mai multe tipuri de stiluri vestimentare, printre care cel clasic, elegant, casual, gotic, sport, romantic, vintage sau hippie. Important este să-ți dai seama care te reprezintă și care te face să te simți confortabil.

De-a lungul timpului, moda a fost intr-o continuă schimbare, contribuind la evoluția anumitor tendinte. Nu e o noutate că anumite tendințe actuale s-au inspirat si au preluat elemente ale modei din trecut. Moda nu ar trebui să ne influențeze stilul personal. Stilul vestimentar e o reflecție a personalității, a nevoilor și dorințelor tale. E firesc ca aceeași persoană să aibă stiluri vestimentare diferite la etape de vârstă diferite.

Modul în care te îmbraci e legat foarte mult și de stilul tău de viață. De-a lungul timpului facem foarte multe greșeli atunci când ne alegem ținutele. Important e ca atunci când le conștientizăm să nu le mai repetăm și să alegem doar ceea ce ne dă încredere și ne avantajează. Modul în care porți o haină poate trimite o mulțime de mesaje celor din jurul tău. Uneori arunci o privire asupra celui de lângă tine și deja începi să își creionezi în mintea ta o idee despre felul lui de a fi.

Care e stilul meu personal?

Dacă cineva m-ar întreba în ce stil mă încadrez, nu aș stii exact ce să îi răspund. Îmi place să fac o combinație între ele în funcție de starea mea de spirit, de anotimp, de vreme și de ocazie. Uneori tind să mă îmbrac clasic, alteori casual-sport, îmi place elegantul, dar și romanticul. Îmi plac culorile neutre, rar port culori intense și nu sunt adepta oversize deoarece nu sunt o persoană înaltă și consider că nu mă avantajează. Totuși, cred că cel mai mult mă apropii de clasic.

Cum ne găsim stilul personal? Ce pași urmăm?

  • Vezi ce-ți place – e foarte important să identifici preferințele tale în materie de modele, culori, materiale, accesorii
  • Observă – caută inspirație, pe stradă, pe social media, în jurul tău. Salvează-ți ținutele care îți plac și te pot inspira
  • Analizează-te – alege-ți ținutele în funcție de forma corpului, înălțime, greutate, tonul pielii, culoarea ochilor. Ia o paletă de culori, pune-te în oglindă și vezi ce culori ți se potrivesc. Măsoară-te și alege hainele de mărimea potrivită
  • Nu uita de stilul de viață – încearcă să-ți construiești garderoba ținând cont de acest aspect. Alege hainele inteligent în funcție ce implică job-ul tău, preocupările tale, ieșirile și vacanțele
  • Articole basic – acestea sunt atemporale și le poți combina în multe ținute
  • Organizează-te – sortează-ți lucrurile, fă-ți ordine în dressing, pune-le pe culori, pe anotimpuri, pe sortimente. Atunci când ai o ordine în dulap, ai și în mintea ta. Poți vizualiza mai bine ce combinații poți să faci și îți poți construi ținute care să te avantajeze și să realizezi care este stilul tău.

Trebuie să avem un stil personal?

Nu toată lumea dă importanță stilului vestimentar și consideră că există alte lucruri de care trebuie să țină cont atunci când ies din casă. Totuși, stilul afectează modul în care ne percepe lumea din jur, ne influențează starea de spirit și ne întregește. Stilul personal poate arăta chiar nivelul de succes și cel al educației. Stilul personal, pe lângă vestimentație, este completat și de modul nostru de a fi, de felul cum vorbim, de gestică și mimică, de ton, de postura corpului și de conduită.