Ljubljana – ce poți să faci și să vezi

Odată cu venirea primăverii începem să ne bucurăm și noi mai mult de vremea frumoasă și să începem să călătorim. Pentru escapade scurte de câteva zile, preferăm să mergem cu mașina. Dacă destinația aleasă este mai îndepărtată, ne împărțim drumul în două, preferăm să ne oprim și să ne odihnim peste noapte. Una dintre primele destinații ale acestui an a fost Ljubljana, capitala Sloveniei. Am trecut de mai multe ori prin această țară, în tranzit, dar nu ne-am oprit niciodată în capitală. Ne-am rezervat o zi pentru Ljubljana și o zi pentru peștera Postojna și castelul Predjama.

Ljubljana, orașul al cărui simbol este dragonul, este o capitală frumoasă, cochetă, primitoare, cu oameni amabili, draguți și care vorbesc limba engleză impecabil. Are o suprafață de doar 275 km², un râu Ljubljanica, care trece exact prin centrul orașului, un castel, poduri impresionante și clădiri cu o arhitectură frumoasă.

Ljubljana – recomandări pentru o zi

Ljubljana are foarte multe de arătat. Pentru a putea profita cât mai mult de timpul alocat vizitării ei, am preferat să alegem un hotel în centru. Am evitat în acest mod să ne deplasăm prea mult cu mașina și am fost aproape de obiectivele turistice. Bineînțeles că după drumul lung pe care l-am parcurs ni s-a făcut foame. Așa că primul lucru, după ce ne-am cazat, a fost să căutăm un restaurant cu mâncare tradițională. Mâncarea a fost delicioasă, am luat struklji- găluște umplute cu legume, kolbasa cu krompir- cârnați cu cartofi. La desert am optat pentru Gibanica, un desert tort, mai greoi, cu mac, alune de pădure, mere, stafide, brânză și frișcă. Delicioasă această prăjitură! După așa masă copioasă, am luat-o la picior, în pas alert, să putem explora cât mai mult.

Obiective de vizitat

Primul obiectiv turistic spre care ne-am îndreptat a fost Castelul medieval. Cum vremea ține întotdeauna cu noi, s-a pornit o ploaie, așa că urcarea spre castel a fost o adevărată aventură. Castelul e principala atracție a capitalei slovene. E situat pe un deal și se zărește din orice punct al orașului. Panorama e spectaculoasă, mai ales dacă urci în Turnul cu Ceas. La castel poți să petreci câteva ore bune, ai ce vizita, iar dacă ești interesat să afli cât mai multe lucruri despre istoria Sloveniei, aici găsești toate informațiile.

După ce am făcut turul castelului s-a oprit și ploaia. Am savurat o cafea în curte pentru a simți energia locului și mai bine, apoi am coborât spre centrul istoric. Acesta este situat între dealul castelului și râul Ljubljanica. Aici găsești clădirea Primăriei, care este un palat construit în stil baroc, muzee, biserici, galerii de artă, case de modă și magazine cu suveniruri. Am dat chiar și peste o piață în aer liber cu produse alimentare. Bineînțeles că am profitat de ocazie și am făcut câteva achiziții frumoase. Poți admira clădirile construite în stilurile vechi arhitecturale gotic și baroc. De asemenea, zona este plină și de restaurante și cafenele.

Catedrala Sfântul Nicolae este, de asemenea, unul din cele mai renumite obiective turistice. Are o cupolă verde și clopotnițe gemene. Din păcate, am vazut-o doar din exterior, nu era deschisă, sunt doar anumite ore în care poate fi vizitată.

Podul Dragonilor și Podul Triplu sunt două poduri impresionante. Podul Dragonilor se numește astfel deoarece există patru statui din cupru, în formă de dragon, la ambele capete ale podului și alte 16 statui dragon mai mici situate de-a lungul podului. Podul Triplu face legătura între centrul medieval și centrul modern.

Piața Preseren a fost următorul obiectiv vizitat de noi. Este denumită după poetul lor național France Preseren, a cărui statuie domină partea centrală a pieței. Aici am descoperit numeroase monumente istorice și culturale. E destul de aglomerată, fiind punctul de întâlnire a localnicilor. În această piață se organizează multe festivaluri,concerte, târguri de produse tradiționale, evenimente sportive și politice.

Peștera Postojna

Următoarea zi ne-am dedicat-o vizitării cele mai mari peșteri din Slovenia Postojna. E la 40 km de Ljubljana și nu trebuie să o ratezi. Are o lungime de aproximativ 24000 metri și e una din cele mai mari grote europene cu o faună foarte variată. Înăuntru sunt 8-10 grade Celsius, asigură-te că ești îmbrăcat corespunzător. Turul în peșteră durează o oră și jumătate, include o călătorie cu trenul de cincisprezece minute și o plimbare pe jos prin tuneluri, săli și galerii. Poți vedea stalagmite și stalactite uriașe, Marele Diamant, precum și Dragonul bebeluș- Olm (Proteus Anguinus)- care este singurul vertebrat subteran european. Este micuț, acoperit cu o piele rozalie, complet orb și adaptat la viața de peșteră întunecată. E un acvariu la finalul traseului unde, dacă ai suficientă răbdare și ochi buni, îl poți observa în întuneric.

După ce te-ai delectat cu aceste frumuseți subterane, îți recomand să vizitezi și Castelul Predjama. E situat la 9 km de Postojna și e fascinant. E construit într-o peșteră, e misterios, pitoresc și are o poveste interesantă. Noi am făcut un tur și în interior, am ascultat istoria lui și ne-am bucurat că am ales să-l vizităm. A fost o zi care ne-a încărcat și ne-a îmbogățit prin frumusețea ei!

Concluzie

Ljubljana este o capitală micuță, dar frumoasă, parcă nu atât de aglomerată ca altele, are multe de oferit, iar oamenii mi s-au părut foarte amabili. Ce m-a cucerit la Slovenia, în general, a fost curățenia și spațiile verzi foarte frumos amenajate, de parcă toți urmaseră cursuri de grădinărit. E o țară în care predomină verdele, frumoasă, curată și care merită din plin descoperită.