Zagreb, capitala Croației, este un oraș adeseori ocolit de turiști, deoarece aceștia se îndreaptă de cele mai multe ori spre litoralul croat, care trebuie să recunoaștem că este unul dintre cele mai frumoase. Totuși, această capitală merită să fie vizitată, are multe lucruri de oferit, e plină de viață si te sfătuiesc să poposești câteva ore și să vizitezi tot ce ți se pare interesant. Recunosc, totuși, că sunt alte capitale europene mult mai spectaculoase, dar și Zagrebul are câteva lucruri care te vor fermeca.
Orașul se află la poalele Muntelui Medvenica, oferind vizitatorilor o combinație de atracții istorice, parcuri verzi și arhitectură impresionantă.
Iată câteva din cele mai importante obiective turistice pe care le poți vizita:
- Piața Ban Jelačić – este inima orașului, o piață centrală destul de aglomerată, unde se gasește și statuia ecvestră a lui Josip Jelačić. Este un punct de plecare ideal pentru explorarea Zagrebului. De aici pleacă principalele străzi comerciale și se află multe cafenele și restaurante, prin urmare de aici am plecat și noi.
- Catedrala din Zagreb (Catedrala Adormirii Maicii Domnului) – o clădire impunătoare, cu două turnuri înalte, este un simbol al orașului și are o arhitectură impresionantă în stil gotic. Este situată pe dealul Kaptol și este cel mai mare lăcaș de cult catolic din Croația.
- Biserica Sfântu Marcu – este biserica parohială a Zagrebului, situată în centrul Vechiului Oraș. Noi am admirat-o doar din exterior fiind impresionați de acoperișul de mozaic colorat, care reprezintă stemele Croației, Zagrebului și Regatului Croației.
- Strada Ilica – una din cele mai lungi și mai populare străzi comerciale din Zagreb. Aici se găsesc o mulțime de magazine, baruri,cafenele și restaurante. Nu ai cum să nu simți energia și atmosfera vibrantă a acestui loc. Aici am ales și noi să gustăm din mâncarea lor tradițională, în această atmosferă boemă.
- Piața Dolac – un loc vibrant, aglomerat, unde poți găsi produse proaspete și autentice aduse direct de la fermele din împrejurimi. Poți găsi fructe, legume, carne, lactate, brânzeturi de bună calitate. E locul perfect dacă vrei să încerci ceva tradițional.
- Turnul Lotrščak – Situat în partea veche a Zagrebului pe colina Grič și oferă o priveliște spectaculoasă asupra orașului. Aici se află și un ceas care marchează ora exactă printr-un tun care este tras în fiecare zi la prânz.
- Parcul Zrinjevac – situat în centru orașului, acest loc verde este un loc perfect pentru o plimbare relaxantă. Aici puteți găsi fântâni, statui și o mulțime de copaci care oferă umbră în zilele călduroase.
Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile principale, dar Zagreb este plin de colțuri pitorești, parcuri și muzee care merită vizitate, printre care Teatrul Național,Grădina Botanică,Parcul Maksimir, Muzeul de Artă Contemporană, Muzeul de Istorie și de ce nu Muzeul Relațiilor Rupte și Muzeul Iluziilor. Am fi vrut să avem mai mult timp la dispoziție, dar a doua zi ne-am rezervat-o vizitării Lacurilor Plitvice. Ne-am cazat la o pensiune drăguță la câțiva kilometri de Lacurile Plitvice, unde am avut plăcerea să dăm de oameni amabili și primitori.
Parcul Național Lacurile Plitvice
Lacurile Plitvice sunt un parc național renumit situat la aproximativ 130 de kilometri sud-vest de Zagreb. Este cunoscut pentru peisajul său deosebit, forme geologice unice și o biodiversitate remarcabilă. Mi-am dorit de mulți ani să ajung să le vizitez, le văzusem doar în fotografii și m-au cucerit pe loc. E un loc spectaculos, cu lacuri de culoarea albastru intens, cu cascade, cu trasee de drumeții și cu plimbare cu barca. Peisajele sunt de vis, parcă desprinse din povești sau ilustrații poștale.
Acest parc face parte din Patrimoniul Unesco din anul 1979 și are o suprafață de aproape 300 km². Este un loc ideal pentru drumeții, cu mai multe trasee. Poți opta, în funcție de timpul alocat vizitării parcului, la unul dintre ele. Noi am ales un traseu de patru ore, un traseu accesibil și pe jos și cu barca. Parcul este deschis pe tot parcursul anului, totul este foarte bine organizat, cu informații și instrucțiuni la tot pasul.
Lacurile Plitvice sunt formate din 16 lacuri interconectate, dispuse pe două niveluri: lacurile superioare și lacurile inferioare. Acestea sunt legate între ele printr-o serie de cascade și pârâuri. Apa din aceste lacuri este de un albastru intens, smarald datorită calcitului dizolvat și este alimentată de râuri și izvoare de munte.
Flora și fauna parcului sunt extrem de diverse. Pădurile de conifere și foioase adăpostesc multe specii de plante și animale, inclusiv urși, lupi, căprioare dar și păsări rare. În plus, lacurile și toată zona umedă sunt un habitat important pentru multe specii de pește și insecte.
Această destinație spectaculoasă atrage turiști din întreaga lume, fiind nu doar un loc de o frumusețe rar întâlnită, ci și un simbol al protecției mediului în Croația. Vă îndemn din tot sufletul să nu ocoliți această destinație și ca recomandare ar fi să evitați zilele ploioase, puteți aluneca ușor, sau prea călduroase.