Rezoluții – da sau nu?

Ce reprezintă ele?

Rezoluțiile de început de an sunt de obicei pline de entuziasm și de intenții bune. Ne propunem să realizăm anumite lucruri pe care fie le-am tot amânat, fie nu au reprezentat o prioritate, fie ne-a fost pur și simplu greu să le realizăm. La fiecare sfîrșit de an, de obicei de Crăciun, ne strângem toată familia și ne citim lista pe care am compus-o cu un an înainte și bifăm lucrurile pe care am reușit să le realizăm.

Unele dintre ele reușim să le îndeplinim, altele le scriem an de an și nu ajungem să le bifăm, la altele renunțăm pur și simplu. Unele dintre ele chiar ne amuză și ne întrebăm ce ne-a determinat să le trecem pe listă. De asemenea, ne propunem alte dorințe pentru anul viitor, plini de optimism și speranță.

De ce nu respectăm rezoluțiile propuse la început de an?

Există mai multe motive pentru care acest lucru nu se întâmplă, iar majoritatea țin de factori psihologici, de așteptările nerealiste pe care le avem de la noi.

Unul dintre motivele principale este lipsa unui plan clar, precum și a unui sistem de susținere. Dacă rezoluțiile sunt vagi, precum ” vreau să fiu sănătos” sau “vreau să economisesc mai mult”, fără a stabili pași concreți și măsurabili, ele sunt predestinate eșecului de la început. Fără un plan detaliat, bine pus la punct, este ușor să pierzi din vedere scopul propus.

Un alt factor important este așteptarea unui rezultat rapid. De cele mai multe ori, ne stabilim rezoluții care presupun schimbări semnificative, dar nu suntem pregătiți pentru efortul constant și pentru sacrificiile care vin la pachet odată cu atingerea unui astfel de obiectiv. Schimbările mari necesită timp și perseverență, iar de multe ori, ce să vezi apare frustrarea atunci când progresele sunt lente.

Un alt factor frecvent întâlnit este absența unui sistem de sprijin. Dacă nu ai în jurul tău persoane care să te susțină sau să îți împărtășească experiențele și sfaturile, este foarte greu să rămâi motivat. Pe măsură ce apar obstacole, este mult mai ușor să cedezi dacă nu ai pe cineva lângă tine. În final, tendința de a pune presiune prea mare pe noi înșine poate duce la eșec. Așteptările nerealiste ne pot face să ne simțim copleșiți și demotivați, atunci când nu reușim să atingem standardele setate.

Rezoluții- da sau nu?

Rezoluțiile pot fi utile pentru a stabili obiective clare și a te motiva. Depinde de stilul tău de viață și de cum își place să abordezi schimbările. Nu uita să te asiguri că sunt realiste și măsurabile, astfel încât să nu te simți copleșit.E foarte important să ne acordăm timp și să înțelegem că schimbărle mari nu se fac peste noapte. dacă nu le consideri utile, e perfect să îți urmezi propriul ritm de auto-îmbunătățire în mod constant. Totul depinde de ce simți că te ajută să progresezi.