Cât timp înfloresc lămâii – Ianuarie

Vin acum la început de an cu o carte despre traume, iubire și sacrificiu, o carte scrisă de Zoulfa Katouh, „Cât timp înfloresc lămâii”, o carte care reprezintă debutul său ca scriitoare. Autoarea a încercat să surprindă evenimentele tragice care s-au petrecut în Siria, țara sa natală. Aceste evenimente nu au fost trăite de ea personal, dar cu toate acestea a reușit să surprindă într-un mod inedit durerea celor care au sperat și au luptat pentru o lume mai bună.

Este o carte pe care am primit-o cadou de la o bună prietenă, o mare consumatoare de literatură de calitate, așa că am avut încredere în alegerea ei, citind-o pe nerăsuflate.

Cât timp înfloresc lămâii- realitatea dureroasă

Autoarea reușește să ne prezinte, prin intermediul cărții sale, drama și durerea prin care au trecut locuitorii Siriei, care în anul 2011 au ieșit în stradă și au început manifestațiile, sperând că vor reuși să-l îndepărteze de la putere pe Bashad Al-Assad, cunoscut pentru regimul său dictatorial. Cu toții își doreau să trăiască liberi, să fie conduși de un lider care să fie de partea lor, nu să încerce să-i domine și să-i îngenuncheze.

Manifestațiile au fost foarte sângeroase, iar revoluția s-a transformat în război civil, în timpul căruia mulți sirieni și-au pierdut viața. Alții au ajuns în închisori politice iar familiile lor au trăit în teroare, neavând nicio veste despre ei, neștiind dacă mai trăiesc sau nu. Mulți dintre sirieni au căutat modalități să fugă din țară cu orice preț, să scape de acest regim violent.

Cât timp înfloresc lămâii- dramă, traume

Această dramă este trăită și de o tânără pe nume Salama, care reușește de-a lungul întregii cărți să ne facă să înțelegem toate etapele prin care a trecut această națiune din cauza războiului. Orășelul în care trăia împreună cu familia ei, Homs, era un orășel liniștit, umbrit de lămâi. După ce a început războiul totul s-a schimbat. Străzile au devenit pustii, oamenii se ascundeau, vedeai doar lunetiști și soldați din Armata Siriană Liberă.

Această tânără de numai optsprezece ani, urma facultatea de Farmacie când a început totul. Ea ajunge să fie medic în spitalul din oraș, alături de doctorul Ziad, ajunge să opereze și să trateze oamenii care au nevoie de ajutor. Practic trăiește o viață pentru care nu a fost pregătită, o viață care o marchează profund.

Cartea urmărește drama acestei fete. Mama sa a murit la începutul revoluției, în urma unei bombe, iar fratele și tatăl său au fost încarcerați, neavând nicio veste despre ei. Singura persoană din familie care i-a rămas este Layla, soția fratelui său, care este însărcinată și pe care va încerca să o ducă departe de Siria, așa cum îi promisese fratelui său. Lupta aceasta care se dă în conștiința fetei, este descrisă într-un mod remarcabil de autoare. Dacă fuge, simte că va trăda poporul său, fiind unul din puținii medici rămași. În schimb, dacă va rămâne va trăda promisiunea făcută fratelui său. Va alege să plece, chiar dacă o face călcându-și pe suflet.

Cât timp înfloresc lămâii- iubire, sacrificiu

În mijlocul acestui haos, Salama îl întâlnește pe Kenan, băiatul cu ochii verzi și miros de lămâi, iar dragostea va înflori. Pentru prima dată Salama se gândește la supraviețuire, la cum să plece din acel loc. Împreună cu Kenan trec prin foarte multe încercări, fac multe sacrificii, dar în final se hotărăsc să părăsescă Siria, traversând Mediterana pe o barcă.

În această carte autoarea reușește să surprindă foarte bine durerea acestei națiuni, o națiune care nu renunță să își piardă speranța. Reușește să descrie foarte bine, prin intermediul acestor personaje fictive, sacrificiul la care s-au expus și dragostea lor pentru țară. Cartea, pe lângă drama care o prezintă, este un roman despre speranță și iubire, un roman pe care îl citești cu sufletul la gură, cu noduri în gât și cu lacrimi în ochi. Are o încărcătură emoțională deosebită și te face să reflectezi mult timp după ce ai închis cartea.