Una dintre cele mai mari dorințe ale mele a fost să pot ajunge la o expoziție a marelui pictor Pierre-Auguste Renoir. Dorința mi s-a împlinit în momentul în care a fost adusă această expoziție la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. Renoir(1841-1919) a fost unul dintre cei mai mari pictori francezi, care împreună cu alți pictori celebrii ai timpurilor sale, printre care Claude Monet, Paul Cézanne, Alfred Sisley, a pus bazele curentului impresionist.
Lucrări
Expoziția de la Budapesta este denumită „Pictorul și modelele sale” și găzduiește în jur de 70 de lucrări, din peste 20 de colecții. Ele sunt aranjate în ordine cronologică și pe teme, pentru a ilustra dezvoltarea artistului, conform declarației muzeului. Printre operele majore prezente la expoziție se numără Leagănul, Dans la țară și Claude Renoir în costum de clovn. De asemenea, putem admira și ultima lui lucrare, care datează din anul 1919, The Bathers.






Renoir a fost unul dintre pictorii care s-a concentrat mult pe oameni, opera sa cuprinzând mai multe portrete ale prietenilor, colegi pictori, membrii ai familiei sale și alți iubitori de artă. Așa cum reiese și din titlul expoziției, regăsim această legătură cu modelele sale, care i-au fost sursă de inspirație, în picturi, lucrări grafice și sculpturi. Expoziția, organizată în colaborare cu Muzeul Orsay și Muzeul Orangerie din Paris, cuprinde munca marelui maestru întinsă pe parcursul a șase decenii. Renoir a fost un model și o sursă de inspirație pentru generațiile următoare de pictori celebrii, ca Pablo Picasso și Henri Matisse.



Sacrificiu
În ultima sală a expoziției este prezentat un scurt film, de câteva minute, în care îl putem vedea pe Renoir, spre sfârșitul vieții sale, în scaun cu rotile, străduindu-se să picteze. Pe lângă faptul că suferea de artrită reumatoidă, avusese și un atac cerebral, rămânând cu o paralizie a degetelor. Cu toate astea, continua să picteze, fie cu gura, fie legându-și pensula de degetele paralizate sau de antebraț. Rămâi fără cuvinte, realizând cât de mult își dorea maestrul să creeze artă și la ce chin se supunea.
Concluzie
Expoziția reușește să te cucerească de la un capăt până la celălalt. Îți recomand, dacă ai ocazia să vizitezi cândva, undeva, această expoziție, să te așezi puțin pe o băncuță în sală, să încerci să oprești puțin timpul și să te bucuri de culoare, lumină și frumusețe.