Parfumurile – Tu ai un parfum care te reprezintă?

Parfumurile sunt un lucru foarte personal, ceva ce te reprezintă și te definesc. Le alegem în funcție de miros, de ambalaj, de anotimp, de buget și de dispoziție. Odată ce am găsit unul potrivit, care ne îmbracă, nu mai renunțăm la el și preferăm să îl folosim ani de zile.

Îmi aduc aminte de un parfum de la Giorgio Armani- Armani Mania, care a fost mirosul meu timp de cincisprezece ani. L-am folosit mereu, indiferent de starea mea sau de anotimp. Pur și simplu nu aveam alt parfum în casă. Îl iubeam, nu îl puteam înlocui cu nimic, iar în momentul în care l-au scos de pe piață parcă am pierdut ceva din mine. Am căutat mult un parfum care să-l înlocuiască, asemănător, dar nu am găsit. Am cumpărat foarte multe care mi-au plăcut pe moment, dar nu am mai simțit cu nici unul aceeași conexiune.

Sunt atâtea cuvinte pentru a descrie mirosul parfumurilor. Uneori merg în parfumerii și mă distrez citind descrierea lor. Stau și mă întreb dacă într-adevăr știu diferența dintre tuberoză și bergamotă. A ce miroase patchouli? Dar ambra? Și cum, mai exact, pot să fac diferența între o notă de inimă și o notă de bază?

Am ajuns într-o etapă a vieții când constat faptul că nu mai am aceleași ”gusturi” olfactive. Dacă înainte preferam parfumurile florale, cu iz de trandafir, de citrice, proaspete, acum simt că nu mă mai reprezintă. Am poftă de complexitate și vervă. Tânjesc după un parfum unic, persistent, puțin periculos, sexy, dar și viclean. Să nu fie nici prea puternic, nici prea discret, nici prea dulce dar, nici prea amar. Să fie lemnos, cu mosc, dar să nu fie apăsător. Am testat foarte multe, dar nici unul nu m-a convins.

Parfumul perfect

Parfumul care te reprezintă trebuie să fie mai mult decât ceva ce pui pe corp. E un miros care trebuie să se contopească cu tine, să facă parte din tine. Cuvântul parfum își are originea în limba latină – ”per fumus”- adică “prin fum”. El trebuie să te învăluie, să te cuprindă și să te acopere, exact ca un fum. El trebuie ales și în funcție de personalitatea ta. Parfumierii se consideră că a fi unii dintre cei mai fini cunoscători ai laturii umane. Tocmai de aceea ei reușesc să creeze o gamă atât de largă, care să se potrivească atâtor identități și personalități.

Parfumurile miros diferit, de la o persoană la alta, în funcție de ph-ul pielii. O piele sănătoasă are un ph cuprins între 4,5, respectiv 6,5. De aceea, e foarte important să testezi parfumul direct pe pielea ta pentru a fi sigur că e ceea ce ți se potrivește.

Unele parfumuri reușesc să ne trezească emoții și amintiri legate de un loc sau de o persoană. Uneori simțim anumite arome pe care am vrea să le conțină un parfum. E ca acel miros al bebelușilor. Ei au un miros natural, aparte. Întotdeauna am zis că ar trebui să poată fi prins într-o sticlă de parfum.

Sunt persoane care preferă să aibă câte un parfum pentru fiecare anotimp:

  • iarna- sunt preferate parfumurile puternice, persistente, dulci, cu arome lemnoase, condimentate
  • primăvara- se optează pentru cele proaspete, florale, cu note de ierburi
  • vara- se folosesc mai mult cele tonice, proaspete, fructate, cu note de citrice, florale
  • toamna- au întâietate parfumurile mai dulci, condimentate, cu ciocolată, cafea și scorțișoară.

Indiferent de aromă, de notă sau esență, parfumurile ne răsfață, ne fac să ne simțim mai puternici, mai încrezători și mai seducători. Voi aveți un parfum care vă reprezintă?