Mutatul într-o casă nouă – sfaturi utile

Pentru fiecare dintre noi mutatul într-o casă nouă e o adevărată provocare. Experiența mutării e un proces destul de complicat, solicitant, care necesită timp, răbdare și organizare. E nevoie să planifici totul cu câteva săptămâni înainte pentru a-ți face viața mai ușoară. Vorbește cu membrii familiei tale, în special dacă sunt copii, despre planurile de mutare și stabiliți împreună toate detaliile.

Copiii trebuie să beneficieze de explicații legate de motivul mutării, deoarece cel mai important lucru pentru ei este să se simtă în siguranță. Cere-le părerea, încurajează-i să vină cu idei de amenajare în noua casă. Fă din experiența mutării o aventură, păstrează o atitudine pozitivă față de eveniment în sine, indiferent de motivul mutării.

Etape ale mutatului – Sfaturi utile

  1. Plănuiește totul– pune la punct toate detaliile, eventual fă-ți o listă cu ceea ce ai nevoie să cumperi pentru a-ți ușura munca – cutii, benzi adezive, markere, etichete, huse pentru haine, saci. Organizează cu ce vei începe și concentrează-te pe pașii ce îi ai de făcut. Începe cu dormitoarele, cu dressing-ul dacă ai, cu lucrurile din dulapuri și sertare, apoi la sfârșit cu obiectele voluminoase. Continuă cu baia, bucătăria și lasă la sfărșit living-ul. Etichetează toate cutiile pentru a stii ce conțin, acest lucru îți va ușura munca în momentul despachetării.
  2. Sortează– dacă tot te apuci să strângi totul, profită de ocazie și scapă de lucrurile de care nu mai ai nevoie. Tot ceea ce consideri că nu trebuie luat în noua locuință, donează sau aruncă, în funcție de ce e bun sau rău. Privește lucrurile obiectiv, nu te lăsa cuprins de nostalgie și nu păstra lucruri de care te poți debarasa.
  3. Împachetează– încearcă să o faci pe sortimente, pe categorii. Începe cu hainele și încălțămintea de extrasezon, cărți, ornamente, decorațiuni, veselă, apoi continuă cu cele de sezon. Aparatele electrocasnice se împachetează cel mai bine în cutiile lor originale. Nu uita să-ți faci un “bagaj de mutat”, în care să-ți pui câteva schimburi de haine, produse de igienă, cosmetice uzuale care te vor ajuta foarte mult până reușești să despachetezi. Lucrurile de valoare, precum acte importante și bijuterii, evită să le pui în cutii, pune-le într-o valiză pe care o iei cu tine în mașină când pleci.
  4. Transportul– pentru a transporta totul în siguranță, asigură-te că le-ai împachetat corect. De exemplu, vesela de bucătărie, paharele, decorațiunile și ornamentele au nevoie de cutii mai solide, ele fiind destul de fragile. Eventual o împachetare prealabilă în hârtie, ar fi indicată. Etichetează aceste cutii cu FRAGIL pentru a fi mai atenți la ele. Folosește saci de vidat pentru perne, plapume, haine groase de iarnă, pături, cuverturi. În felul acesta, economisești loc în timpul transportului. Dacă trebuie să transporți și mobilier, cel mai indicat este să găsești o firmă care să te ajute cu transportul. Sondează terenul cu câteva săptămâni înainte, deoarece pe piață sunt multe firme, cu diferite tarife. Nu uita că frigiderul trebuie transportat în picioare!

Mutatul – Ce faci imediat în noua casă

5. Despachetează obiectele personale pe care ți le-ai pregătit, adică bagajul de mutat. Comandă ceva de mâncare și pregătește-ți spațiul de dormit. Toată această experiență este obositoare, consumatoare de energie, așa că cel mai bine este să te odihnești și să o iei a doua zi de la capăt cu calm și cu bateriile încărcate.

6. Despachetează și amenajează– Începe în ordinea priorităților, cu bucătăria, camerele copiilor, dormitoare, băi. Lasă la sfârșit camera de zi, e un spațiu care necesită mai multă atenție, având în vedere că acolo vă strângeți toți și vă petreceți cel mai mult timp.

Dacă timpul îți permite, nu grăbi procesul de mutare. Parcurge fiecare etapă cu calm și răbdare. Implică toți membrii familiei în această experiență, e foarte important ca fiecare să aibă o mică contribuție. Atunci când tragi linie, toată lumea trebuie să se simtă bine și să fie mulțumiți de noua casă. O spun din proprie experiență, după mai multe mutări.