Noul An vine cu dorința de a arăta bine, de a fi în formă. Marea majoritate ne-am trecut în rezoluții acest obiectiv de a face mai mult sport în anul următor. După câteva zile de sărbători, în care am mâncat poate puțin mai mult decât o facem de obicei și am acumulat kilograme în plus, ideea de a ne reveni la forma noastră este incitantă.
A fi în formă are o mulțime de beneficii. Vei pierde grăsime, vei stimula metabolismul, vei câștiga masă musculară, vei dormi mai bine, vei gândi mai bine, vei avea mai multă energie și te vei simți mai încrezător odată ce vei începe să vezi rezultate. Important este să te apuci să faci sport.
Poți să optezi să faci exerciții acasă, să mergi la sală sau să te alături unor grupuri de aerobic, pilates sau yoga. Există pe piață o multime de oferte, de aplicații, așa că ai putea să fi puțin confuz de unde să începi.
Fii optimist că vei reuși
Dacă ai mai încercat să te apuci regulat de sport și nu ai reușit, trebuie să-ți ștergi asta din minte. Lasă în trecut totul și concentrează-te pe noul an. Ia-ți angajamentul că sportul va deveni un obicei, la fel ca și mâncatul sănătos.
Motivații zilnice:
- A fi în formă nu se întâmplă peste noapte – e nevoie de timp
- Fiecare om are propriul lui ritm de a fi în formă
- Nu trebuie să fii perfect
- Trebuie să-ți găsești motivația pentru a continua zi de zi.
Slab nu înseamnă sănătos
Dietele drastice de slăbire te epuizează și te fac să pierzi masă musculară. Optează pentru planuri de diete cu mâncare sănătoasă și cu mese regulate. Semnele de sănătate le vezi atunci când poți sa alergi pe scări fără să leșini sau atunci când nu simți febră musculară o săptămână, după o sesiune de sport.
Nu te mai compara cu alții
Suntem construiți diferit, așa că ceea ce funcționează pentru unii, nu se potrivește pentu alții. Rezultatele cuiva nu sunt rezultatele tale. Dacă ești începător în sport, nu ai cum să arăți ca cineva care practică sport dintotdeauna. Mulțumește-te cu corpul tău, concentrează-te să îl menții în formă, să fie sănătos și puternic, în loc să te preocupe mereu cum vrei să arate. Vor veni și schimbările fizice, dar în ritmul tău. Ai răbare cu tine. E nevoie de timp și efort pentru a obține rezultate, nu se întâmplă nicio minune peste noapte.
Pași pentru a vă ajuta:
- Folosește un jurnal de sport. Notează-ți greutatea și măsurătorile corpului. Apoi organizează-ți un program de sport și nutriție. Notează-ți cât timp ești dispus să faci sport, ceea ce mănânci și bei.
- Descarcă o aplicație de nutriție. Ea te ajută în funcție de greutate, vârstă, sex și preferințe alimentare să îți atingi scopul și poate chiar să-ți ofere planuri personalizate de mese. Ai nevoie să consumi mai puține calorii decât arzi, așa că ai nevoie de cineva care să te ajute.
- Contorizează-ți progresul. Fă poze cu tine înainte de a începe. E o motivație importantă să vezi schimbările care se produc.
- Ia-ți un ceas fitness. Acesta îți arată zi de zi câte calorii ai ars, câți pași ai mers, distanța parcursă, pulsul, durata și calitatea somnului.
În cazul în care nu reușești de unul singur, apelează la un instructor de fitness, care să te îndrume pas cu pas în această călătorie de a fi în formă. De asemenea, există multe grupuri de suport care te pot ajuta în zilele în care nu-ți găsești motivația de a continua sau ești în pană de idei în ceea ce privește planul alimentar.
A munci pentru a fi în formă nu e ceva ce îți propui pentru câteva luni, iar apoi să te oprești. E ceva ce trebuie să devină obișnuință. Găsește-ți activități care să-ți placă, dar care să te și ajute să ai rezultate și care să se potrivească stilului tău de viață. Dă-i timp corpului tău să se refacă după fiecare sesiune de efort, dormi suficient, hidratează-te și mănâncă sănătos. Setează-te mental pentru ceea ce urmează și nu ceda la primul obstacol.