Iarna – cum evităm să avem pielea uscată

Frigul, vântul și aerul uscat din interior pot avea efecte nocive asupra pielii. Și nu vorbim doar despre ten, ci despre întregul corp. Cele mai vizibile semne sunt reprezentate de apariția petelor roșii pe ten, accentuarea ridurilor și așa numita “piele de crocodil” care apare pe mâini, pielea fiind uscată, crăpată și aspră.

Cum realizezi că ai pielea uscată?

Primul indiciu care îți arată că pielea ta este uscată este faptul că apar modificări în textura pielii. Pe parcursul sezonului cald, pielea este moale și hidratată. Odată cu schimbarea anotimpului și a temperaturii încep să apară roșeața, crăpăturile, mâncărimile și usturimea. Apare aceea senzație de “piele care ține”. Pielea uscată apare atunci când aerul uscat preia umiditatea din piele. Dacă este lăsată netratată, pot să apară complicații precum decolorarea pielii, eczeme sau celulită. În momentul în care peste acestea se suprapune mâncărimea și scărpinatul, apar inevitabil escoriații ale pielii și semne de infecții secundare.

Cum ne îngrijim de sănătatea pielii?

O piele frumoasă necesită angajament, nu un miracol.” – Erno Laszlo

  1. Optați pentru dușuri scurte și călduțe. Dacă totuși preferați baia, asigurați-vă că apa nu depășește 37 grade Celsius și nu stați mai mult de 10 minute.
  2. Hidratarea pielii. Prin spălare se îndepărtează uleiurile naturale ale pielii. Acestea trebuiesc înlocuite prin folosirea unor creme hidratante, emoliente și calmante. Hidratarea zilnică este esențială. În plus, noaptea se pot aplica tratamente și măști, pielea având timpul necesar pentru absorbție. Un exemplu de tratament pentru mâinile uscate este cel cu uleiul de nucă de cocos, ușor încălzit. Ne masăm mâinile cu el, apoi le acoperim cu mănuși de bumbac și le lăsăm peste noapte. Dacă se face acest tratament o dată pe săptămână, pielea mâinilor va fi tot timpul catifelată.
  3. Aplicarea cremei de protecție solară. Chiar și iarna este imperios necesară folosirea zilnică a unei creme de protecție solară, deoarece radiațiile UV pot afecta starea de umiditate a pielii.
  4. Folosirea unui umidificator. Aerul uscat din locuințe, rezultat al încălzirii artificiale, poate fi prevenit prin folosirea de umidificatoare. Ideal este să avem în case o umiditate de 30-50%, umiditate adaptată în funcție de temperatura de afară.
  5. Hidratare -“Ai grijă de tine din interior și frumusețea ta va străluci pe pielea ta.” Beți suficientă apă, 1,5-2l de apă/zi chiar și iarna.
  6. Ritual zilnic de îngrijire adaptat anotimpului. Folosirea unor creme mai emoliente, exfolieri ale pielii mai rare, balsam pentru buze. Nu folosiți săpunuri agresive, mai ales cele antibacteriene, optați pentru cele blânde.
  7. Protecție – Purtați mănuși, fular și căciulă de fiecare dată când ieșiți afară.

Voi cum vă protejați pielea iarna?

Sursa foto:Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *