Cartea “IKIGAI“, scrisă de Héctor Garcia și Francesc Miralles, nu este o carte de dezvoltare personală, ci o carte care te învață cum să trăiești sănătos, cum să fii recunoscător și să îi apreciezi pe cei din jurul tău.
Este o carte accesibilă tuturor, ușor de înțeles, adaptată stilului de viață al zilelor noastre.
Există în lume cinci regiuni, denumite zone albastre, unde trăiesc cei mai longevivi oameni. Acestea sunt:
- Okinawa, Japonia – ce e caracteristic pentru această regiune e faptul că oamenii consumă multe legume, tofu și mănâncă în farfurii mici.
- Sardinia, Italia – oamenii consumă multe legume și vin.
- Loma Linda, California – există un grup mare de adventiști de ziua a șaptea, considerați cei mai longevivi.
- Peninsula Nicoya, Costa Rica – sunt recunoscuți pentru faptul că se trezesc foarte devreme pentru a se ocupa de muncile câmpului.
- Icaria, Grecia – longevitate datorată stilului de viață.
Aruncând o privire peste aceste zone albastre, observăm că ceea ce au în comun este regimul alimentar, mișcarea moderată, relațiile sociale puternice și un scop în viață, motivul pentru care se trezesc în fiecare dimineață. Tema centrală a acestei cărții este un studiu care pune accent pe viața centenarilor din Okinawa, Japonia, considerați cei mai longevivi din lume.
Ce este Ikigai?
Ikigai este un concept japonez care înseamnă “fericirea de a fi mereu ocupat”. Autorii vor să descopere dacă și Ikigai-ul este responsabil de faptul că oamenii ajung la vârste îndelungate. Pe parcursul întregii cărți ne sunt descrise secrete japoneze care duc la o viață lungă și fericită. De asemenea, ne sunt arătate instrumentele necesare pentru a ne descoperi propriul ikigai. E necesar să avem un scop, un motiv pentru care să ne trezim în fiecare zi. “Trebuie să-l urmezi și să-l cultivi în fiecare zi pentru a da un sens existenței tale.”
Obiceiuri ale centenarilor
Oamenii din Okinawa nu fac sport intens, dar lucrează zi de zi în grădină, se deplasează și fac plimbări zilnice. “Minte activă, corp sănătos.”- e foarte important ca pe lângă sănătatea fizică să-ți păstrezi și mintea ocupată. E unul din factorii care duc la încetinirea îmbătrânirii. Acești oameni pun accent pe gimnastica zilnică a creierului, prin activitate intelectuală, prin învățarea unui lucru nou, prin joc și prin interacțiunea cu alte persoane.
Există și un secret în alimentația acestor persoane, secretul celor 80%. În momentul în care își simt stomacul plin în proporție de 80%, se opresc din mâncat. Nu mănâncă până la sațietate, iar mâncarea se servește pe farfurii mici pentru a evita excesul și a favoriza varietatea. Există o farfurioară cu orez, una cu zarzavaturi, un bol de supă miso și unul cu ceva fructe de ronțăit.
Cultivarea prieteniilor și stabilirea de legături cu comunitatea e un factor important pentru ei. “Moai“- este un grup de oameni care se ajută între ei. Fiecare membru plătește o sumă de bani lunară. Banii colectați se folosesc la diferite activități, iar în cazul în care unul dintre membrii are nevoie, primește aceea sumă de bani anticipat. Acest moai le dă localnicilor o stabilitate financiară și emoțională. Această stabilitate contribuie în mare măsură la creșterea speranței de viață.
Autorii ne descriu și câteva metode folosite de locuitori pentru combaterea stresului, sedentarismului, dar și cât de importantă este protecția pielii față de efectele nocive ale soarelui și, de asemenea, importanța somnului. Însă cea mai importantă este aceea joie de vivre, bucuria de a trăi, de a se bucura de fiecare răsărit de soare. Aceste metode le regăsim și în sfaturile unora dintre persoanele cele mai longevive de pe insulă.
Cele 10 legi ale ikigai-ului extrase din înțelepciunea bătrânilor:
- Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată.
- Privește lucrurile cu calm.
- Nu mânca pe săturate.
- Înconjoară-te de prieteni buni.
- Fii în formă pentru următoarea ta aniversare.
- Zâmbește.
- Reconectează-te la natură.
- Fii recunoscător.
- Trăiește clipa.
- Urmează-ți ikigai-ul.