Praga a fost dintotdeauna una dintre capitalele pe care mi-am dorit foarte mult să o vizitez. A fost și este una dintre destinațiile preferate ale multor cunoscuți și prieteni de-ai mei. Cu toții au avut doar cuvinte de laudă la adresa ei. Poate singurul minus găsit, a fost că este foarte aglomerată. Drept urmare după mulți ani în care am tânjit să ajung la ea, iată-mă în Praga.
Am mers pe varianta închirierii unui apartament în centru, pentru a putea fi mai aproape de obiectivele turistice pe care ne-am propus să le vizităm. Apartamentul a fost la un preț rezonabil, foarte curat și situat într-o zonă destul de liniștită. În general, cam acestea sunt criteriile după care ne ghidăm atunci când căutăm o cazare.
Din păcate, am avut la dispoziție doar două zile, în care am vrut să bifăm cât mai multe obiective turistice. Contrar a ceea ce ne-am propus, unele locuri ne-au furat ochii și inima și am preferat să ne bucurăm de moment. Dar, per total, au fost două zile minunate, în care am reușit să vizităm destul de mult. Ne-am bucurat de mâncarea lor tradițională și de renumita lor bere, am făcut o mulțime de poze și mulți kilometri pe jos.
Ziua 1
Praga e un oraș mare și foarte interesant, este o destinație ofertantă, indiferent de anotimp și buget. Obiectivele turistice sunt foarte apropiate, noi am preferat să mergem pe jos, dar, poți opta și pentru mijloacele de transport în comun.
Centrul Vechi a fost primul nostru obiectiv. Este cel mai popular loc din Praga, dar cred că și cel mai aglomerat. Dacă nu-ți place aglomerația, sfatul meu este să o iei la pas la primele ore ale dimineții. Și când zic primele ore ale dimineții mă refer până în ora 7. În Piața Orașului Vechi găsești Ceasul Astronomic, Biserica Gotică a maicii Domnului dinainte de Tyn și Biserica în stil baroc Sfântul Nicolae. Piața e plină de turiști, șansele de a face poze artistice sunt foarte mici, dar te poți bucura de priveliște și de arhitectura clădirilor. Noi le-am admirat doar din exterior,dar se pot vizita și în interior, intrarea e gratuită. Fiind foarte multă lume, noi am renunțat.
Din piață am plecat apoi spre Podul Carol, unde am încercat să ne strecurăm prin mulțimea de oameni și să admirăm cele treizeci de statui ce îl împodobesc. Statuile reprezintă sfinți și patroni spirituali. Acest pod decorat în stil baroc e plin de tineri ce cântă la diferite instrumente muzicale, de artiști doritori de a-ți desena portretul și numeroși comercianți cu tot felul de suveniruri.
Mala Strana e o zonă superbă, aflată imediat după ce cobori de pe podul Carol. Aici te poți bucura de magazine locale, cafenele, restaurante, dar poți admira din plin și arhitectura clădirilor. Tot aici am luat și masa, într-un pub cu mâncare tradițională, foarte gustoasă, acompaniată, bineînțeles, de o halbă de bere cehă. În Centrul Vechi am încercat și desertul lor tradițional-Trdelnik-un kurtos cu înghețată de vanilie. Ziua ne-am încheiat-o cu o vizită la Madam Tussaud, muzeul figurilor de ceară, unde ne-am pozat cu toate celebritățile și figurile istorice preferate, spre deliciul copiilor.
Ziua 2
A doua zi ne-am rezervat-o vizitării Castelului. Am pornit destul de dimineață, așa că nu am prins foarte mare aglomerație. Deși ești cam obosit cănd ajungi pe colină, ceea ce găsești te lasă fără cuvinte. Catedrala Sfântul Vitus e nemaipomenită, are o arhitectură inedită în stil gotic, iar în exterior este împodobită cu tot felul de figuri și scene grotești. Un alt obiectiv e Bazilica Sfântu Gheorghe, Muzeul de Artă Ceh, precum și Palatul Lobkowicz.
Tot aici te poți plimba pe Aleea De Aur, unde se găsesc mici gherete cu suveniruri. Ne-am bucurat să ne plimbăm și prin Grădina Regală, unde am putut admira vegetația și priveliștea de sus. Castelul este fosta reședință a regilor Cehiei, iar acum îl găzduiește pe Președinte. Poți asista și la ceremonie de schimbare a gărzii. Din păcate, noi nu am prins-o. În schimb, am dat peste Muzeul Jucăriilor,un muzeu care nu are nimic de-a face cu castelul în sine, dar unde poți găsi multe jucării noi și vechi. De la castel am plecat în Piața Wenceslas, o piață considerată raiul cumpărăturilor. Aici găsești o mulțimre de magazine, cluburi, restaurante, hoteluri, bănci. Tot aici se află și Marele Muzeu Național și Opera de Stat din Praga.
Concluzie
După două zile petrecute în Praga, ne-am dat seama de ce toată lumea pleacă de aici încărcat doar cu lucruri pozitive. Singurul nostru regret a fost că nu am putut bifa tot ce ne-am propus. În consecință, am plecat cu această promisiune, de a ne întoarce cât mai curând. Mai mult decât atât, poate chiar să reușim să stăm mai multe zile, deoarece încă mai avem multe de vizitat.