Postul religios, terapie pentru suflet și trup

Ce este postul?

Postul reprezintă o perioadă de timp în care ne înfrânăm poftele alimentare și trupești, încercăm să facem curățenie sufletească, fiind mai buni, mai iertători și mai curați. Postul se poate ține în anumite zile ale săptămânii, respectiv miercurea și vinerea, sau pe perioade mai lungi, stabilite de Biserică: Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Crăciunului.

Cum ne pregătim de post?

Pregătirea pentru post presupune, în primul rând, rugăciune. Ritualul zilnic de rugăciune stă la baza vieții creștinului. Comunicarea cu Dumnezeu e o etapă necesară și importantă. Trebuie să ne pregătim sufletul, dar și trupul. Așadar, cu o săptămână înainte de marile posturi renunțăm la carne, dar putem consuma lapte și ouă. În acest fel, facem trecerea mai ușoară spre dieta ce se va ține pe tot parcursul postului.

Ce presupune postul?

post

Postul, pe lângă rugăciune, trebuie însoțit și de fapte bune. Creștinul trebuie să pună accent pe milostenie, dărnicie, răbdare și bunătate. Nu uita de oamenii care au nevoie de tine! Ai grijă de cuvintele și gândurile tale! A posti nu înseamnă a te abține doar de la mâncare, ci și de la a rosti cuvinte defăimătoare, de la bârfă și de la gândurile rele.

“Toată Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta : iubește pe aproapele tău ca pe tine însuți. Iar dacă vă mușcați unul pe altul și vă mâncați, vedeți să nu vă nimiciți voi între voi.” (Galateni 5:14-15)

Atunci când ținem post nu trebuie să facem din asta o știre sau să fim triști, ca și cum ducem un lucru greu. El trebuie ținut din suflet, cu bucurie și atitudine pozitivă. Peste câteva zile urmează postul Crăciunului, așa că trebuie să ne curățăm sufletele pentru a ne bucura de Nașterea Domnului. Trebuie să ne facem o analiză a sufletului, neapărat să ne spovedim, să ne împărtășim și să ne împăcăm cu cei cu care am avut vreo problemă.

E foarte important să facem milostenii, să dăm pomană celor sărmani. Trebuie să fim alături, mai ales în această perioadă, de cei care au necazuri, de cei care suferă, poate de boală sau pentru că au pierdut pe cineva drag. De asemenea, fii alături și de cel care poate, fără să vrea, s-a rătăcit si a pierdut calea dreaptă. E bine să avem o vorbă bună și pentru ei.

Lenea e unul din păcatele ce ne poate strica postul. Trebuie să ne ținem ocupați cu cele de folos, să respectăm un program de lucru și să ne rugăm mereu.

Ce mâncăm în post?

Este recomandat ca în perioadele de post să avem o alimentație cât mai diversificată, care să includă legume, fructe, cereale și semințe. Nu avem voie să mâncăm carne, lactate și ouă. În zilele de dezlegare la pește, putem să consumăm orice fel de pește dorim. Importantă este cantitatea pe care o consumăm- postul este despre cumpătare, înfrânare– să mănânci doar cât îți este necesar.

Beneficiile postului

Postul este un mod excelent de a-ți revigora sufletul, corpul și mintea. Rugăciunea, milostenia, bunătatea, alimentația toate au rolul lor bine stabilit, știut de mult timp și transmis de strămoșii noștri din generație în generație. Beneficiile postului sunt multiple, pe lângă cele religioase sunt și cele care implică sănătatea, precum detoxifierea organismului și restabilirea echilibrului sistemului digestiv. Așadar, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră spirituală se dovedește a fi util și pentru sănătatea noastră fizică.

Cine nu ar trebui să țină post?

Copiilor, vârstnicilor, femeilor însărcinate și bolnavilor cu afecțiuni cronice nu le este recomandat a ține post, pentru a se evita deficitul de minerale, vitamine și macronutrienți.