Septembrie – Atomic Habits – Cartea lunii

Septembrie este luna unui nou început pentru mine. Nu doar Anul Nou e perioada în care o poți lua de la capăt, să-ți faci listuța cu rezoluții pentru anul următor, ci și Septembrie e luna pe care eu ador, în care eu îmi setez noi intenții, îmi pun în aplicare planurile bine stabilite și pornesc cu mare avânt la un nou drum.

Cartea lunii Septembrie am ales-o tocmai în acest context. Atomic Habits, de James Clear, e o carte care te îndrumă cum să-ți faci obiceiuri bune și cum să scapi de cele proaste.

carte septembrie

Cartea mi-a fost recomandată de mai mulți cunoscuți, am auzit doar păreri pozitive la adresa ei, am intenționat de multă vreme să mă apuc de ea, dar uite că Septembrie a fost luna alocată ei.

Cartea este un bestseller internațional cu peste 8 milioane de exemplare vândute în întreaga lume și tradusă în peste 50 de limbi. Este concepută ca un ghid, ca un manual. Practic, găsim instrucțiuni de implementare a unor obiceiuri noi care să ducă la optimizarea stării de bine. De asemenea, și cum renunțăm la obiceiuri consumatoare de energie și timp.

Elementele care alcătuiesc cele 4 legi de formare a obiceiurilor sunt indiciul, dorința, reacția și recompensa. Dacă acestea sunt în sens pozitiv, ele duc la instalarea unui obicei bun, iar dacă le inversezi de la pozitiv la negativ, vei lăsa în urmă un obicei rău.

Ce este un obicei atomic?

Un obicei este o rutină, un automatism pe care îl dezvolți în timp prin repetiție.Bineînțeles că poate fi atât un obicei bun cât și unul rău. Un obicei atomic este o acțiune măruntă de doar 1% a ceea ce faci în mod repetat. Aceste repetări mărunte duc la transformări masive. Marile schimbări și realizări nu vin din acțiuni grandioase și nu necesită eforturi dramatice, ci eforturi repetate, zi de zi, cu stoicism, până devin obișnuință.

Autorul carții ne dă foarte multe exemple a unor oameni celebri care au reușit datorită implementării unor obiceiuri sănătoase, de la scriitori, comedianți, sportivi și chiar președinți.

Concluzie

În ciuda faptului că este o carte de dezvoltare personală, cu elemente de psihologie, neuroștiințe, sociologie, lecturarea acesteia este accesibilă. Autorul reușește prin intermediul scurtelor povestiri desprise din realitate, dar și a umorului, să ne cucerească de la început până la sfârșit. O recomand cu mare drag oricui își dorește să aducă o îmbunătățire pe plan personal sau profesional prin formarea de noi obiceiuri bune.