O altă călătorie pe care vreau să v-o propun este cea în lumea cărților. Este una dintre cele mai fascinante călătorii, deoarece ai parte de emoții, trăiri, relaxare, cunoaștere si bucurie. Și unde mai pui că într-un timp scurt și cu un buget mic poți ajunge în mai multe destinații.
” Este alegerea ta cum îți irosești timpul și banii. Eu voi rămâne aici să citesc : viața este prea scurtă.“
Carlos Luis Zafon, autor spaniol
Ritmul alert al vieții de zi cu zi și stresul ne epuizează și tindem să nu ne mai facem timp pentru citit. Uităm de faptul că prin intermediul cititului construim noi conexiuni neuronale sau că stresul scade cu până la 70%, conform studiilor, atunci când citim.
” Oricât de ocupat ai fi trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței.“- Confucius
De ce să alegem să citim?
E o întrebare care ne face să stăm puțin pe gânduri. Unii ar zice că prin intermediul cărților călătoresc cu mintea peste tot prin lume. Alții ar spune că vor să cunoască noi povești de viață, să învețe cum sunt oamenii, cum gestionează diferite probleme personale sau problemele emoționale. Alții vor spune că lucrează la dezvoltarea lor personală, vor să descopere de unde vin anumite trăiri sau ce îi împiedică să comunice, să relaționeze mai bine.
” Nu există prieten mai loial pe lumea asta ca o carte“- Ernest Hemingway
Cărțile te ajută să îți dezvolți vocabularul, să comunici mai bine, sa-ți exprimi gândurile, sentimentele, trăirile, ideile. Te vor învăța să gândești liber. Poți întâlni personaje cu pasiuni comune sau din contră cu idei total diferite de ale tale. Unele cărți te vor face să reflectezi la ele mult timp după ce le-ai terminat. Unele își vor pune amprenta toată viața asupra ta. Fiecare carte are un mesaj de transmis.
” Lumea e a celor care citesc. ” – Rick Holland
Copiii și cititul
Să vezi un copil citind e o adevărată plăcere. Vremurile prezente le oferă copiilor modele de divertisment foarte atractive,ușor de accesat și la îndemână. Mulți părinți se lovesc de refuzul copiilor de a lua în mână o carte. Preferă jocurile video, petrec foarte mult timp navigând pe rețele sociale și diferite platforme de divertisment. Această realitate virtuală devine lumea lor, iar nouă ca și părinți ne revine sarcina de a le explica de ce este important cititul.
“Un copil care citește va fi un adult care gândește.“- Sasha Salmina
Cititul îi ajută pe copii să se concentreze mai bine, îi ajută să găsească soluții în viață la diferite probleme, îi învață să se relaxeze, să comunice, îi învață să își depășească limitele, să gândească liber, să socializeze. Este imperios necesar ca generația tânără să poată fi capabilă, ca pe lângă această realitate virtuală să rămână ancorați și în viața reală, plină de cărți, care îi ajută să se dezvolte armonios și să aibă un stil de viață cât mai sănătos. Cititul este o metodă, o terapie poți să spui, prin care tu, ca părinte, să reușești să-l crești echilibrat.
“Gândește înainte să vorbești. Citește înainte să găndești.”- Fran Lebowitz
Hai să ne întrebăm mereu cât timp petrecem la televizor, pe internet, pe rețelele sociale sau urmărind filme. Oare e greu ca înainte de culcare să citim minim 10 minute? Pe lângă că ne relaxează ne și îmbunătățește calitatea somnului. Vreți să încercăm?