Cum ne pregătim corpul pentru sezonul de iarnă?

Idei pentru creșterea imunității iarna

Pregătirea pentru sezonul de iarnă începe încă din toamnă. În perioada de tranziție de la cald la rece corpul nostru are nevoie să fie pregătit să se adapteze, să știe să-și regleze temperatura și să facă față la toate schimbările. Diferențele de temperatură dintre dimineață, amiază și seară sunt destul de mari cu consecințe asupra sănătății psihice și fizice.

Specialiștii în nutriție și sport, precum și medicii specialiști ne dau o serie de recomandări pentru a ne întări imunitatea și a ne pregăti corpul să lupte cu virușii și bacteriiile în sezonul rece.

Mișcare, mișcare și iar mișcare

În sezonul de iarnă tendința este spre sedentarism, deoarece afară este frig, ziua e mai scurtă și preferăm să facem mai puțină mișcare. Dar nu trebuie să neglijăm deloc sportul, deoarece corpul nostru are nevoie de un bun tonus muscular. Să nu uităm de Sărbătorile de iarnă, cu multe mâncăruri tradiționale când tindem să punem câteva kilograme în plus.

Vitaminizare și alimentație sănătoasă

O altă recomandare a specialiștilor este să profităm de toamnă, de acest anotimp bogat în fructe și legume și să facem o cură de vitaminizare. Intrăm în iarnă cu armele pregătite, cum se zice. Iarna suntem tentați să mâncăm alimente mai grele, bogate în grăsimi saturate, colesterol și calorii. Lipsa de nutrienți, de minerale, precum zinc, seleniu, cupru, fier și vitamine ne scad imunitatea și ne predispun la îmbolnăviri. Pentru a evita acest lucru consumăm o gamă cât mai mare de fructe și legume de sezon.

Somn suficient și de calitate

Nu trebuie neglijat deloc nici somnul. Dormiți suficient! E foarte important pentru a ne menține sănătatea să dormim 7-8 ore pe noapte. Mergeți înainte de ora 12 la culcare pentru a prinde cel mai odihnitor somn.

Bea apă suficientă și iarna

Hidratarea e esențială și iarna. Dacă nu bem suficientă apă, suntem predispuși să fim mai obosiți, iar metabolismul mai încetinit. Ceaiurile din plante și compoturile de fructe ne ajută, de asemenea, să echilibrăm aportul de lichide în organism.

Plimbări în aer liber

Statul în aer liber pentru a profita de soare și a absorbi vitamina D e necesar zi de zi. Deoarece avem zile mai scurte cu soare mai puțin, e recomandat să suplimentăm vitamina D prin diverse suplimente, recomandate de medic. Ieși în fiecare zi la o scurtă plimbare! Aerul curat te ajută să îți recapeți vitalitatea, te relaxează și te ajută în lupta cu stresul și anxietatea.

Recomandarea mea pentru sezonul de iarnă este să profiți din plin de această perioadă în care petreci mai mult timp închis în casă și să te ocupi mai mult de tine. Citește mai mult, ascultă muzică, aprinde lumânări, lucrează la dezvoltarea ta personală, începe un proiect nou, învață poate o limbă străină nouă, petrece mult timp cu familia. Toate acestea îți aduc un echilibru psihic și emoțional foarte important în menținerea sănătății.