Octombrie – Cartea “Cele cinci limbaje ale iubirii”

Cartea pe care am ales să o prezint în luna octombrie este “Cele cinci limbaje ale iubirii“. Autorul acestei cărți este Dr. Gary Chapman, unul dintre cei mai renumiți consilieri din lume pe probleme de familie.

Cele cinci limbaje ale iubirii
Cartea “Cele cinci limbaje ale iubirii”

Pe tot parcursul acestei cărți autorul pune accent pe importanța cunoașterii limbajului prin care partenerii își exprimă iubirea. Fiecare om are un rezervor afectiv care are nevoie să fie plin pentru a putea funcționa la maxim. Modul în care umplem acest rezervor diferă la fiecare persoană.

” Când rezervorul afectiv al partenerului este plin și acesta se simte sigur în privința iubirii tale, întreaga lume pare mai frumoasă, iar partenerul va face tot posibilul să-și atingă potențialul maxim în viață. Davă rezervorul lui afectiv este gol și partenerul se simte folosit, și nu iubit, întreaga lume pare mai sumbră, iar el nu-și va mai atinge niciodată întregul potențial.” – Gary Chapman

După o experiență vastă de 30 de ani de consiliere matrimonială, autorul a ajuns la concluzia că există cinci limbaje primare ale iubirii. Acestea, la fel ca orice limbă, din punct de vedere lingvistic, prezintă și dialecte. Doi oameni pot să aibă limbaje primare diferite,important este să identifici și să înveți limbajul partenerului.

Autorul vorbește și despre relația dintre copil și mama sa, ca o primă formă de iubire și de asemenea, subliniază faptul că și copiii au aceste limbaje ale iubirii. Ei și le formează de mici, iar dacă le studiem comportamentul vom putea afla spre ce fel de limbaj tind.

Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

Primul limbaj al iubirii sunt declarațiile sau cuvintele de încurajare, cuvinte rostite pe un ton frumos, calm, politicos. Complimentele reprezintă o cale prin care îi putem face declarații partenerului, trebuie doar să ne dăm seama ce e important pentru el, să vedem lucrurile și din perspectiva lui și să empatizăm cu el. Un dialect al acestui limbaj sunt încurajările.

Al doilea limbaj al iubirii este reprezentat de timpul petrecut în doi. Autorul pune accent pe importanța acestiu timp petrecut împreună, timp de calitate în care partenerii trebuie să se concentreze doar unul asupra celuilalt. Discuțiile serioase în care își împărtășesc experiențele, trăirile, gândurile, dorințele sunt un dialect al acestui limbaj.

Al treilea limbaj al iubirii sunt darurile. Acestea pot fi bunuri materiale, dar și dăruirea propriei persoane poate fi considerat un dar. Pentru partenerul care răspunde la acest limbaj, prezența fizică a partenerului poate fi cel mai important dar.

Al patrulea limbaj al iubirii sunt serviciile. Autorul descrie care sunt serviciile pe care le poate face un partener pentru a-i intra în voie celuilalt. Gătitul împreună, ajutatul la servitul mesei, la curățenie, și multe altele asemănătoare, demonstrează iubirea, grija, afecțiunea față de celălalt.

Al cincilea limbaj al iubirii este reprezentat de contactul fizic.- “Contactul fizic poate consolida sau poate distruge o relație.” Cei care au ca și limbaj primar de iubire contactul fizic au nevoie permanentă de atingeri, mângâieri, îmbrățișări, își doresc să fie mereu ținuți de mână.

De ce am citi această carte?

Citind această carte te poți descoperi pe tine și pe partenerul tău. De asemenea, poți găsi soluții practice dacă te găsești într-un impas al relației. Cunoscând aceste limbaje le poți aplica și cu copii, cu familia și cu prietenii. E nevoie să conștientizăm limbajul, pentru a ști ce să cerem de la celălalt, dar și ce să oferim.