Halloween- tradiții, superstiții

De unde vine această sărbătoare?

Halloween-ul se sărbătorește pe data de 31 octombrie și este o sărbătoare în onoarea morților. Este de origine celtică, introdusă în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor unite ale Americii. Ei considerau că în această noapte hotarul dintre lumea celor vii și lumea celor morți se deschide, spiritele se întorc pe pământ, se plimbă pe străzi, iar pentru a le îmbuna trebuiau lăsate daruri la ușă. De asemenea, pentru ca să nu te recunoască trebuia să porți o mască sau să te costumezi în monștii, și să faci mult zgomot pentru a le alunga.

Milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Halloween-ul, cu petreceri tematice și își decorează casele cu tot felul de decorațiuni simbolice. La școală, copiii fac serbări specifice acestei zile, cu dulciuri, concursuri de cel mai frumos costum sau desen și de cel mai reușit dovleac scobit.

Prăjituri Halloween

Tradiții specifice Halloween-ului

Simbolul principal al acestei sărbători este dovleacul. Legenda dovleacului îl are ca și personaj pe Jack, un bețiv irlandez, care întâlnindu-se într-o noapte, când se întorcea de la tavernă, cu diavolul, îl păcălește pe acesta să se urce într-un măr,iar apoi înfinge o cruce în trunchiul copacului. Pentru a-l elibera face un pact cu acesta, punându-l să promită că nu îl va primi în iad. Când moare,raiul nu îl vrea,din cauza păcatelor, și nici iadul din cauza pactului făcut. Jack găurește un dovleac și pune o candelă aprinsă pentru a-l călăuzi pe drumul dintre cele două lumi.

dovleac scobit

Culorile specifice Halloween-ului sunt date de jocul de lumini dintre lumânarea aprinsă și dovleac. Portocaliul semnifică toamna, focul, recolta, iar negrul este asociat cu moartea, întunericul și răul.

Pe lângă dovleac, casa și grădina trebuie să fie decorate cu păianjeni, fantome și multe lumânări. Decorațiile sunt o parte importantă a acestei sărbători.

Halloween-ul are loc în ajunul sărbătorii tuturor sfinților, iar în această seară oamenii săraci mergeau din casă în casă să ceară de pomană. De aceea, această tradiție se păstrează și azi iar copiii îmbrăcați în costume colindă din casă în casă strigând “ne dați sau nu ne dați” -“trick or treat” și obișnuiesc să primească dulciuri. Alți tineri mai curajoși merg în această noapte în cimitir și se distrează făcând ocultism și spiritism.

Superstițiile Halloween-ului

Existau mai multe superstiții legate de această sărbătoare, printre care:

  • Cei născuți în această dată aveau menirea de a vedea și comunica cu spiritele
  • Dacă auzeai un zgomot în spate, nu trebuia să te întorci, se spunea că era un spirit care a venit să te ia cu el
  • Dacă vedeai un păianjen prin casă însemna că spiritul unei persoane dragi te supraveghea
  • Dacă participai la o cină trebuia să vorbești la masă, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să vină și ele la masă
  • Dacă băteau clopotele, spiritele și fantomele s-ar fi speriat de zgomot
  • Celebra lumânare aprinsă în dovleac ținea spiritele rele la distanță.

Americanii fac de Halloween pregătiri mai mari decât de Crăciun sau Paște. La fel și în Irlanda și Marea Britanie. Aici s-a dezvoltat o adevărată industrie a produselor tematice. Multe țări au preluat-o și fac din ea un motiv de petrecere, dar nu exagerat. Alte popoare nu o sarbătoresc deloc, ba din contră o văd ca o sărbătoare păgână.

halloween

Voi sărbătoriți Halloween-ul?