Schimbări – Cum ne adaptăm schimbărilor?

Cuvântul schimbări ne duce cu gândul la ceva nou. Suntem prinși, zi de zi, în această avalanșă a schimbărilor cărora trebuie să le facem față. E imperios necesar să fim “up to date” la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Uneori ne trezim în fața unor provocări pe care ne dăm seama că nu știm să le gestionăm sau nu le înțelegem. Încercăm să ne prindem din mers, pe parcurs, sau uneori găsim soluția abia după ce evenimentele respective au trecut. Important este să le facem față, să le ținem piept, să le soluționăm sau măcar să încercăm să le înțelegem.

Cum explicăm schimbările?

Cel mai greu mi se pare că este atunci când ai copii și trebuie să ai un răspuns la toate întrebările lor. Aceștia își iau informația de la tine dar și din multe alte surse, iar apoi îți pun un milion de întrebări suplimentare ca să fie siguri că au înțeles bine. Tu trebuie să fii stăpân pe situație și să-i dai informația corectă, indiferent de forma în care o îmbraci și adaptată vârstei lui.

Când mă refer la schimbări iau în calcul tot ce înseamnă informație, tehnologie, rețele sociale, educație sexuală și diversitate, religie, politică. Multe dintre aceste subiecte sunt cele pe care îi învățăm de mici că sunt tabu, nu e politicos să le discutăm oriunde, cu oricine, Dar ei trebuie să le cunoască, să știe ce înseamnă fiecare. Toleranța, acceptarea, asumarea, respectul, înțelegerea, sunt doar câteva din lucrurile pe care trebuie să le insuflăm copiilor de mici.

Schimbări și informație

Mai mult decât atât, perspectiva obiectivă aupra lucrurilor trebuie cultivată și întreținută mereu.Dar ce ne facem atunci când noi nu putem fi obiectivi tot timpul? Când nu suntem toleranți, când ne lăsăm conduși de prejudecăți și nu acceptăm schimbarea, evoluția? Nu realizăm faptul că evoluăm atât individual cât și ca societate. Lumea e veșnic în schimbare, informația este peste tot, iar rolul nostru este să ținem pasul, să fim pregătiți pentru orice provocare.

Mă întreb uneori dacă la fel de greu le-a fost și părinților noștrii, dacă schimbările pe care le-au trăit i-a afectat, dacă da, în ce măsură și mai ales de unde și-au luat resursele și informațiile. Eu încerc să citesc orice ține de parenting, dezvoltare personală, ascult podcast-uri din toate domeniile, socializez, studiez. Încerc să-mi îmbunătățesc cunoștințele zi de zi, și tot am impresia uneori că nu fac față, că sunt depășită. Oare ei cum reușeau?

Există și cealaltă față a medaliei. Oare ne preocupăm noi acum prea mult de ceea ce le transmitem copiilor? Ar trebui să-i lăsăm să descopere singuri tot ce îi înconjoară? Le influențăm modul de a gândi, de a interpreta, de a accepta si a acționa? Voi cum faceți față la toate schimbările?