Cartea la care m-am oprit în această lună este “Un blestem cu domiciliu stabil”. Rodica Ojog-Brașoveanu este autoarea unora din cele mai frumoase romane polițiste ale literaturii române. Este considerată “Agatha Christie a României”, autoarea britanică influențându-i stilul. Cărțile sale sunt savuroase, pline de umor cu personaje delicioase, îndrăgite de cititori. Odată ce ai început o carte, nu te vei mai opri până la sfărșit. Te va cuceri și vei căuta să citești cât mai multe din cărțile sale. Eu pur și simplu o ador și o recomand de câte ori am ocazia. Aș putea să citesc și să-i recitesc mereu cărțile și cred că nu sunt singura, dovadă fiind faptul că cărțile sale se vând în număr mare și azi.
Cartea “Un blestem cu domiciliu stabil” este un roman polițist, ușor, cu o lectură plăcută, deconectantă și amuzantă. Este perfectă pentru o zi de relaxare, să o iei cu tine în cazul unei călătorii mai îndelungate cu trenul sau avionul ori chiar pe plajă.
Personaje
Personajele cărții ne sunt prezentate încă de la început, într-un mod descriptiv și real, de ai impresia că îi cunoști de-o viață. Autoarea este o fină cunoscătoare a caracterului uman, ea reușind să surprindă și să descrie foarte bine fiecare personaj. Chiar și cele negative, enervante sunt prezentate atât de savuros că nu ai cum să nu le placi. Dincolo de masca ce o afișează, autoarea reușește să le surprindă trăirile interioare. Pătrunde în sufletul lor scoțând la suprafață tot ce încearcă să ascundă de restul lumii, respectiv ridicolul, meschinul, răutatea și ineditul.
Personajul principal al cărții este Dumitru Mihuț, un profesor ieșit la pensie care întră în posesia unei moșteniri neașteptate de la un unchi stabilit în America. Cu acești bani cumpără o casă, unde va dori să înființeze un club destinat oamenilor singuri. Ajutat de Dan Mihuț, nepotul său, va angaja personal care să-l ajute să ducă la îndeplinire proiectul.
Acum intră în scenă restul personajelor: Sașa Diaconu, un mare ghinionist, necăsătorit, șomer, grăsuț, care seamănă “cu un caș pe care crescuse păr”. Urmează Crinu Preda, un adolescent care se descurcă singur, părinții plecând în străinătate, un băiat serios și responsabil. Sanda “parașută a Bucureștiului”, machiată strident și îmbrăcată vulgar, interesată doar de distracții și flirt. Urmează Cornelia, prototipul soacrei de coșmar și Marieta Bogdan, o profesoară divorțată. Un alt personaj este Nea Gică Putere, pensionar, trecut prin viață și Sanda Rădulescu funcționară, necăsătorită. Personajul cel mai spumos este Olimpia Fabian, o domnișoară de șaptezeci și unu de ani, independentă, sigură pe ea și dornică de studiu.
Acțiune
Acțiunea cărții se petrece într-o casă veche din Cotroceni. Această casă a fost construită în 1890 de un armator grec pentru amanta sa și are o istorie sumbră, având reputația de casă blestemată. Toți cei care au locuit în ea au avut parte de accidente și morți bizare. Mai mult decât atât, aici au avut loc și crime pasionale. Pe bună dreptate și-a câștigat reputația de casă blestemată și multă lume o ocolea. Tocmai în această casă, într-o noapte ciudată, când toți se strâng acolo din varii motive, profesorul găsește din întâmplare, ascunși într-un zid, banii și bijuteriile fostului proprietar. De aici încep să se petreacă o serie de evenimente pline de mister și suspans, descrise de autoare cu un vocabular plin de arhaisme și regionalisme.
Concomitent cu aceste evenimente, ne sunt prezentate și idilele și poveștile de dragoste care se înfiripă între personaje. Cand în scenă apare și o comoară, nu se poate să nu se lase și cu crime. Iar până dimineață, evenimentele neprevăzute duc la un deznodământ neașteptat.
După cum am zis, recomand cu mare drag cartea, merită citită, este ușurică și te ține cu sufletul la gură până la ultimele pagini pentru a afla cine e vinovatul.