Koronisia – Grecia

Koronisia este o insulă legată de fâșia continentală printr-un drum îngust, lung de aproximativ 6,5 kilometri. Deplasarea de-a lungul drumului, care desparte lagunele Logarou și Tsoukalio de mare, este o experiență de neuitat, este aproape ca și cum ai merge pe apă. Când marea e mai agitată și sunt valuri mari, te poți trezi că îți spală parbrizul mașinii. Satul construit pe ea poartă același nume, fiind un sat de pescari.

GOLFUL AMVRAKIKOS

Marea și laguna despărțite de o limbă de pămănt
Marea și laguna despărțite de o limbă de pămănt

Golful Amvrakikos este un golf al Mării Ionice din nord-vestul Greciei și este una dintre cele mai întinse și importante zone umede din Grecia. Acolo trăiesc aproximativ 300 specii de păsări și reprezintă reședința permanentă pentru Pelicanul Creț. Poți vedea egrete, stârci, flamingo, cormorani. De asemenea, reprezintă o zonă importantă de hrănire pentru țestoasele marine Caretta. Biodiversitatea zonei este impresionantă.

Până în localitatea Koronisia se conduce pe un superb drum construit pe apă.

Plaje, Windsurf, Kitesurf

Există două plaje sălbatice pentru turiști. Una este situată lângă lagună, este o plajă mai mică, iar cealaltă este chiar lânga sat, are o lungime de aproximativ 1 km. În apropierea acestei plaje există un mic port pentru vasele de pescuit. Plaja este, de asemenea, ideală pentru cei pasionați de windsurf și kitesurf. E o senzație nemaipomenită să poți vedea valurile mării cucerite de amatorii de senzații tari pe apă. Plaja este formată din scoici sparte. Apa nu este adâncă la mal, este cu intrare lină, se adâncește treptat și este caldă. Dimineața marea este foarte liniștită, nu se simte nici briza mării, iar apoi undeva în jurul orei 12.00 apar valurile numai bune pentru windsurf și se simte briza. De-a lungul drumului există niste zone de înotat printre pietre.

Zona de plajă Koronisia este inclusă în rețeaua Natura 2000, ca și golful Amvrakikos. În golf trăiesc aproximativ 33 specii de pește, dintre care pentru 15 este permisă capturarea. Pescuitul este îndeletnicirea de bază a localnicilor, dar există și baraje construite în lagune unde se prind. Menționez aici celebrii creveți din Amvrakikos recunoscuți internațional, șprotul, țiparul, scoicile, plătica și multe alte specii.

Cooperativa de pescuit, situată la intrarea în Koronisia, are dreptul exclusiv de a exploata laguna, dar și responsabilitatea protecției acesteia. Ei se ocupă de întreținere, curățare, taie stuful, întrețin șanțurile și o protejează de braconieri.

Imagini Koronisia

3 thoughts on “Koronisia – Grecia

Comments are closed.